Capoeira Guanabara grundades av Mestre DiMola i Rio de Janeiro 1998. Namnet Guanabara togs för att hylla den fantastiska staden som är belägen i Guanabara-bukten. Idag finns vi representerade i flera länder med verksamhet för både barn och vuxna. Största grupperna finns i Brasilien, Sverige, USA och Kanada.

Gruppen har som mål att sprida Capoeira med hjälp av högkvalitativ träning och sociala projekt för barn och vuxna. Capoeira Guanabara arbetar specifikt för att engagera och integrera barn och ungdomar i samhället och är stolt partner av Idrott Utan Gränser.

I Sverige finns vi på flera orter (Norrköping, Stockholm, Linköping, Härnösand, Sundsvall), en del av våra grupper erbjuder även klasser för barn samt kurser i Samba och Maculele (afro-brasiliansk folkdans). Varje grupp drivs som en ideell förening med stöd från studiecirklar och lokala bidrag. Under terminerna turas vi om att hålla WorkShops där Mestre DiMola alltid är hedersgäst. Vårterminen avslutas alltid med en gemensam graderingsceremoni där några av världens bästa utövare håller lektioner under en hel vecka.

Vi strävar efter en högkvalitativ träning som utmanar både fysiskt och mentalt. Vi har en god familjär stämning som motiverar deltagarna att tro på sig själva och utvecklas i sin träning.

Capoeira Mestres

Mestre DiMola Jorge Luis Dias de Lima, mer känd som Mestre DiMola, har dedikerat sitt liv åt Capoeira sedan unga år. Uppvuxen i Rio de Janeiro blev han tidigt en omnämnd Capoeirista och idag reser han världen över och delar sin kunskap. År 1998 grundade Mestre DiMola Capoeira Guanabara. Syftet var att fortsätta utveckla Capoeira, dess kvalité, mentalitet och bibehålla traditioner och viktiga seder. Idag bor Mestre DiMola i Sverige med sin familj där han utvecklat en stark grupp som värnar om att Capoeira är till för alla oavsett ålder, kön och etnicitet.

 

Mestra Pintada Rosangela Batista, har varit en av Guanabaras viktigaste personer sedan grundandet 1998. Hon har alltid varit mycket engagerad i barn och ungdomsverksamhet och är även professionell utövare av Samba och Maculèle. Hon har en magisterexamen i idrott och är även diplomerad kostrådgivare. Mestra Pintada blev Mestra i juli 2013. Idag jobbar hon tillsammans med sin man Mestre DiMola för föreningen i Norrköping.